Search
  • piše Alenka, fotka Lovro

Zimski glogovi gumbki

Updated: Mar 14, 2021


Ravno smo dobro zakorakali v novo leto in na mojem seznamu za 2019 se se spet znašla zelišča in z njimi tudi tale najin blog. Ne, nisem jih nehala nabirati in uporabljati. Tudi fotografirala sva pridno, pri šnopčkih pa sva se sploh izkazala. Najin blog pa je ostal tam, kjer je spomladi 2017 končal. Malo zaradi preobilice drugega dela in malo zaradi lenobe. In da tale moj spisek ne bi bil samo za okras, sem sklenila začeti kar zdaj - sredi mrzlega januarja.

Že prvi dnevi letošnjega leta so postregli z obilico sonca in seveda smo ga izkoristili. Šli smo na Cerkniško jezero. Ampak še preden smo dobro parkirali, sem v obcestnem grmovju opazila sumljive rdeče bunkice. Moja dva sem poslala v izvidnico, naj preizkusita led, jaz pa sem šla v nabiralniško akcijo. In izkazala se je za zelo uspešno.

Kot rdeči božični okraski so z golih vej visele glogove jagode. Že jeseni so odlične, ko pa jih dobita slana in mraz, izgubijo trpkost in postanejo prava poslastica. Ker so se sence že močno podaljšale in se je tudi nebo že začelo barvati v žareče oranžno, sem pohitela in jih posmukala za dobro pest, nekaj pa sem jih na hitro pozobala. Lovro in Živa sta med tem že dobro preizkusila led in pridružila sem se jima na drsalkah.

Doma na toplem sem glogove jagode namočila v vodo, saj so bile čisto zgrbančene pa tudi polne cestnega prahu. Drugi dan sem porabila ogromno časa, da sem jih izkoščičila. Na srečo imajo le eno peško (kot češnja), ampak plodovi so majhni in delo je zamudno. In bilo je popolnoma vredno!

Pripravila sem maso za čokoladne gumbke in izkoščičen glog zamešala vanjo. To je eden tistih receptov, ko na koncu vmešaš še stepene beljake.

Uporabila sem pekač za male muffine in spekli so se v 8 minutah. Glog se je med pečenjem popolnoma razpustil in vmešal, tako da o njem ni bilo več ne duha ne sluha. A gumbki so dobili tisto skrivnostno slastnost, ki jo jedem dajo le divja zelišča. Ko ugrizneš in veš, da se v grižljaju skriva še nekaj drugega kot običajne sestavine.

Letošnje leto se je spet začelo Slastno in potrudila se bom, da bo Slastno čim večkrat :)


26 views0 comments

Recent Posts

See All