Search
  • piše Alenka, fotka Lovro

Rezanci z gobami

Updated: Mar 14


rezanci z gobami

Kaj narediš, ko nabereš eno mešanico gob? Omako za rezance. Hitro pripravljeno in njami! Samo ne pozabi, da z gobami ni heca. Nabiraj le tiste, ki jih dobro poznaš in so mlade.

Sestavine:

- rezanci

- žlica kisle smetane

- gobice

Priprava v 2 korakih:

1. korak: gobice rabijo posebno nego

Najprej očistiš in pripraviš gobice. Vsaka vrsta ima svoj postopek. Mi smo nabrali štorovke (Armillaria), tintnice (Coprinus) in prašnice (Lycoperdon).

Prašnice olupiš in prerežeš na polovico. Užitne so samo tiste, ki so popolnoma bele. Ko zorijo, najprej potemni notranjost (obarva se zeleno ali rjavo). Zrele prašnice so prava zabava - skozi luknjo na vrhu prašijo trose. Sploh če jim pomagaš :)

Prašnice so užitne gobe. To pomeni, da jih lahko pripraviš na vse možne načine in ješ brez zadržkov.

Tintnice prerežeš po dolgem. Užitni so samo popolnoma beli deli. Ko zorijo, se od roba klobuka proti vrhu obarvajo najprej vijolično in potem črno. Pri tem se sproti utekočinjajo, spore pa kapljajo na tla kot kakšna črna tinta.

Tale na sliki je še komaj užitna. Odstarnila sem obarvan rob klobuka, potem pa hitro v lonec z njo.

Tintnice moraš čim prej očistiti in prekuhati. Tako zaustavi hiter proces zorenja.

Tudi tintnica je užitna goba, z eno omejitvijo. Ko ješ tintnice, vsaj 24 ur ne smeš piti alkohola.

Kakšen je postopek za štorovke, lahko prebereš tukaj. Če te zanima več o strupenosti gob in zastrupitvah, preberi tale prispevek na straneh Zdravstvenega doma Ljutomer. Najpomembneje pa je, da vedno nabiraš le gobe, ki jih dobro poznaš, jih pripraviš sveže in uživaš v začimbnih količinah.

2. korak: zdaj pa resno kuhanje

Skuhaj rezance. Med tem, ko se kuhajo, pripravi omako iz gobic.

V posodo daj ustrezno pripravljene gobice, za prst vode in malo soli. Pokrij in kuhaj kakšnih 5 minut. Nato odstavi in počakaj minutko, da se malo ohladi. (Zakaj? Če daš kislo smetano v vročo hrano, izgubi kremasto teksturo.) Dodaj žlico kisle smetane in dobro zmešaj.

Zdaj pa samo še zmešaj in dober tek!

#gobe #rezanci #testenine #štorovke #tintnice #prašnice

213 views0 comments

Recent Posts

See All