Search
  • piše Alenka, fotka Lovro

Borovničeva torta za očija

Updated: Mar 14


Lovro je uvedel novo pravilo. Nihče v družini se ne sme nikoli več zmišljevat okrog tort. Vključno z njim. Zato sva lahko z Živo ustvarjali po mili volji. Poglej, kaj je nastalo!

Biskvit:

- 4 jajca

- 200g moke

- 150g sladkorja

- 50g čokolade

- ščepec sode bikarbone (lahko tudi pecilni prašek)

Najprej daš topit čokolado, potem pa vse pripraviš. Pogrneš mizo, da se packarije vpijejo in ni popackana čisto vsa kuhinja. Tehtanje sestavin je odlična priložnost za učenje številk. Tudi ubijanje jajčk je otroško opravilo in Živi je tokrat uspelo vsa jajčka spraviti naravnost v posodo za stepanje!

Med tem, ko najprej poloviš lupine iz sklede in potem stepaš jajca, lahko tvoj mali pomočnik poskrbi za stopljeno čokolado. V kozarec pripravi 6 žlic hladne vode, ki jo previdno doda stopljeni čokoladi in zmeša do gladkega.

Jajca torej stepeš, da so lepo penasta. To traja kakšnih 5 minut. Potem dodaš sladkor in še malo stepaš. Dodaš polovico moke in spet malo stepaš. Potem pa dodaš čokolado (z vodo) ščepec sode bikarbone in preostalo moko, stepeš da dobiš enakomerno maso in zliješ v pekaš za torto.

Pečeš dobrih 20 minut na 180 stopinjah.

Krema:

- 1.5l borovnic

- 1 kg mascarpona

- sladkor

To vse daš v skledo in zmešaš s paličnim mešalnikom. Sproti je pa treba probat, če je že dovolj sladkorja... Pazi prste!

Sestavljanje:

Biskvit prerežeš na polovico in počakaš, da se ohladi. Tudi za kremo je najbolje, da med tem počaka v hladilniku. Kdo je za risanke?

Sestavljanje gre pa tako. Nadzoruješ, med tem ko se prvi oblat namaka z mlekom (pazi pri robu, pa ne skos na istem mestu, ja lahko popiješ mleko...). Ko je to končano, nadzoruješ še mazanje s kremo (ti kar naredi kup pa bom jaz razmazala, pa ne tok migat, pazi kapljaš po tleh...). Naložiš gor drugi oblat in ponoviš vajo. Če ti je ostalo kaj borovnic, lahko torto še okrasiš.

Moja mama me je naučila, kaj je najbolj pomembno. To je, da čim večkrat uporabiš te fraze:

- pridna punca (razen če imaš sina)

- to si lepo/dobro naredila

- ops, nič hudega, bova skupaj popravli

- ponosna sem nate

Tokrat nama je uspela torta, ki je bila dobra in še lepa! Z eno samo napako - prehitro jo je zmanjkalo...

#borovnice #torta

66 views0 comments

Recent Posts

See All