Search
  • piše Alenka, fotka Lovro

Ajdovi štruklji z bezgom

Updated: Mar 14


Zadnji teden so se mi kar naprej prikazovali štruklji in skrajni čas je bil, da jih pripravim. Ampak štrukljev je mnogo vrst in sort - katere bi najrajši? Tokrat ni bilo dileme, ker je bezeg ravno v polnem razcvetu in bezeg imam res rada.

Sestavine:

- polna skleda bezgovih cvetov (brez pecljev, če se da)

- ajdova moka

- bela pšenična moka

- sladkor

- skuta

- rozine

- jajca (so se odvalila s fotke)

Priprava v štirih korakih:

1. korak: fila

Filo zmešaš iz skute, jajca, rozin in bezga. Po okusu lahko tudi še malo sladkaš. Obvzeno probaš!

2. korak: testo

V skledo za mesenje najprej daš ajdovo moko, jajce, nekaj sladkorja in malo vode. Vse skupaj dobro zmešaš. Dobiš gladko zmes, ker se ajdova moka nikakor ne sprime v testo. Zato postopno dodajaš belo moko, dokler ne dobiš za valjanje primernega testa. Razvaljaš na dober centimeter debel pravokotnik.

3. korak: oblikovanje štruklja in kuhanje

Čisto krpo dobro pomokaš, daš gor svoj lep pravokotnik in ga razvaljaš še bolj. Sproti preveri, če se ti ni slučajno zalepil na krpo. Ko te debelina in oblika testa zadovoljita, ga namažeš s filo. Pa ne čisto do roba! Potem vse skupaj zaviješ v štrukelj. Pri tem si pomagaš tako, da dvigneš krpo in štrukelj se zarola kar sam (ja pa ja).

Zdaj štrukelj zaviješ v krpo. Dobro zavežeš, ker so štruklji precej begosumni. Položiš v velik lonec kropa, pokriješ in naj vre dobro uro.

4. korak: postrežba

Se kdaj vprašaš, zakaj so štruklji vedno slikani, ko so že narezani na lepe male kosce? Tu je odgovor...

Ko štrukelj vzameš iz kropa, je vroč (kako presenetljivo!). A če želiš postreči tople štruklje, te to dejstvo ne sme motiti. Herojsko torej izmotaš vroč štrukelj iz vrele mokre krpe in dobiš nekaj podobnega razpokani gosenici...

Ampak, ko razpokano gosenico narežeš na lepe koščke, je pa vse skupaj prav fletno! Pa še po bezgu diši!

Dober tek!

#štruklji #ajda #bezeg

59 views0 comments

Recent Posts

See All