Search
 • piše Alenka, fotka Lovro

Detoks med vadbo!

Updated: Mar 14


Najlepše je spoznavati ljudi, ki delijo navdušenje nad naravo in vsem dobrim. In pred kratkim sem spoznala Matejo Žebovec, ki mi je za na Golico podarila izdelek za razstrupljanje telesa. Rekla mi je le, da je zadeva popolnoma naravna in da pomaga pri čiščenju telesa med vadbo. Izziv sem sprejela, ker jaz res nikoli ne švicam (razen pod pazduho, ko sem živčna. Zato na sestankih vedno nosim jope).

Po naravi sem izjemno skeptična do takih izdelkov in seveda sem najprej preverila etiketo s sestavinami. Presenečeno sem ugotovila, da vsebuje en kup rastlinskih izvlečkov in se takoj odločila, da ga bom zares preizkusila. Seznam rastlin in njihove učinke pa najdeš na koncu.

Priprava:

Preprosto zmešaš vsebino stekleničke s 7 dl vode in počasi piješ kakšno uro pred vadbo.

Učinki:

Ker vsebuje kofein, sem preskočila jutranjo kavo. Kasneje sem preverila in ugotovila, da ga skodelica kave vsebuje okoli 180 mg kofeina, tale mala steklenička pa le 25 mg. No, ker tudi sicer pijem bolj švoh kavico, mi je bilo to ravno prav.


Zadeva je prve učinke pokazala po dobrih 15 minutah, ko sva se ravno peljala proti Koroški Beli. Pravzaprav me je nežno zdramila, kot kakšen res fin zeleni čaj. Ker sem navajena kave, ki te "butne z macolo", je bilo to prijetna sprememba.

Večji učinki so se pokazali šele, ko sem se zares dobro ogrela in sem se začela potiti. In to enakomerno po vsem telesu! To me je kar presenetilo, ker se skoraj nikoli ne potim (razen pod pazduho, ko sem živčna).

Moram reči, da za resno čiščenje telesa še vedno prisegam na pravi post, ali vsaj zelo strogo dieto. A tudi tale DEA ima super učinke, sploh kot podpora pri telesni aktivnosti. Odlična je za vse tiste, ki se sicer ne potijo. Če pa že ob lahko vadbi vse kaplja od tebe, Matejo povprašaj po kakšnem drugačnem izdelku. Vem, da jih ima polno na zalogi. Torej, če hočeš tudi izločiti kaj, česar tvoje telo ne rabi, pocukaj za rokav Matejo. Ona ti bo vse razložila.

Seznam izvlečkov:

 • Marakuja (Passiflora edulis): bogata z vitamini iz skupine B, riboflavinom, niancinom in železom.

 • Opuncija (Opuntia ficus-indica): bogata s selenom

 • Jerba mate (Ilex paraguariensis): bogat s kalijem magnezijem in manganom, poleg tega pa vsebuje kofein in druge aktivne snovi. Jerba mate tudi blaži alergije in študije na miših kažejo, da znižuje tveganje za diabetes in visok krvni sladkor. Vsebuje snovi, ki zavirajo apetit, zavira pa tudi delovanje nekaterih prebavnih encimov za razgradnjo maščob.

Mango (Mangifera indica): ayurveda ga uporablja za čiščenje prebavil in zakisanosti ob presežku pitte (eden od treh doš, povezana z ognjem, metabolizmom, prebavo in splošnim nivojem energije)

 • Zrna zelene kave (Coffea sp.): pravzaprav so vsa kavna zrna zelena pred praženjem. Kot vsaka kava vsebujejo kofein. Špekulira se, da pomaga pri izgubi teže, a študije še potekajo.

 • Listi murve (Morus alba): zasledila sem študijo, ki kaže, da tale ekstrakt pri diabetikih znatno upočasni sproščanje sladkorja v kri. Vsekakor dobrodošel efekt, da telo učinkovito porabi malico med treningom.

 • Melisa (Melissa officinalis): vsesplošno koristna rastilna - pomirja, zavira vnetja, spodbuja odvajanje žolča in celo deluje proti virusom, zlasti proti virusu Herpesa.

 • Pelin (Artemisia absinthium): v ljudski medicini se uporablja pri slabi prebavi. Vsebuje namreč grenčice, ki zavirajo vnetja črevesa. In, kot so vedeli že včasih, zdravje se začne pri zdravem črevesju!

 • Sveta bazilika (Ocimum tenuiflorum): Da je to vsesplošno zdravilna rastlina, v Indiji vedo že tisočletja, v zadnjih desetletjih pa to dejstvo potrjuje tudi moderna znanost.

 • Zeleni čaj (Camellia sinensis): iz čajevca z različnimi postopki pridobivajo črni čaj, oolong čaj, zeleni čaj in še kakšno drugo varianto. V splošnem pa pravi čaj zmanjšuje tveganje za bolezni ožilja in znižuje holesterol. Vsekakor najbolj zaželjena sestavina pa je kofein.

 • Grenka pomaranča (Citrus × aurantium): izvleček je popularen kot zaviralec apetita in prehranski dodatek za hujšanje, vendar študije še potekajo. Vsebuje pa molekule podobne adrenalinu, ki krčijo žile in dvigujejo krvni tlak.

 • Rožmarin (Rosmarinus officinalis): odlično deluje na prebavo, predvsem zaradi eteričnega olja.

 • Rjave alge (Laminaria japonica): so popularne za čiščenje telesa, zlasti težkih kovin, a za resno zastrupitev potrebuješ zdravstveno oskrbo.

Obišči še Matejino fb stran!

#ringana #razstrupljanje #dea

42 views0 comments

Recent Posts

See All