Search
  • piše Alenka, fotka Lovro

Dan za babe v Iškem vintgarju

Updated: Mar 14


Tri prijateljice so nas povabile na izlet. Ampak ker je imel Lovro polne roke dela s čebelami, revček ni mogel z nami. Pa sva z Živo pustili fotra doma in smo babe same skočile v avto pa gas pod Krim! Imele smo prav zanimiv izlet, pa še divje vrtnice in mesojede rastline smo videle.

Italijani poznajo pregovor Non c'è rosa senza spine, kar bi se prevedlo v Ni vrtnice brez trnov. Med biologi pa je znano, da je to le del resnice. V celoti se pregovor glasi Non c'è rosa senza spine, solo Rosa pendulina, kar pomeni Ni vrtnice brez trnov, razen kimastoplodnega šipka. Slovenščina pač ni tako poetična ... Je pa Iški vintgar poln teh divjih vrtnic brez trnja.

In še mladi plod, ki še ni kimast. Tale šipek brez trnja bo čez dober mesec zelo prijeten za nabiranje. Že zdaj pa lahko uporabiš liste in cvetove, ki so odlična divja zelenjava.

Orhideje so znane po svoji simbiozi z gljivami. Nekatere rastline iz družine kukavičevk pa grejo še dlje in gljive izkoristijo čisto zajedalsko. Taka je pri nas gnezdovnica, njeno zajedalsko življenje pa izdaja barva. Rastlina, ki ni zelena, ne dela fotosinteze in zato lahko preživi le na račun drugih bitij. Nekako podobno kot družinski odnosi - tanka je meja med sožitjem in zajedalstvom...

In še sorodnik gnezdovnice - jajčastolistni muhovnik. Precej predstavnikov ima ta družina kukavičevk in mnoge z lahkoto spregledaš. Ker glive večinoma slabo prenašajo gnojenje, kukavičevke pa jih za obstoj nujno potrebujejo, je večina vrst iz te družine ogroženih (in zaščitenih). A prav vsaka vrsta je pomembna, tudi če ni tako popularna kot lepi čeveljc.

Volčja jagoda je ena izmed naših najbolj strupenih rastlin. Z lahkoto jo prepoznaš po štirih listih in eni sami jagodi na vrhu stebla. Strupena je vsa rastlina, saj vsebuje strupa paridin in paristifnin. Znaki zastrupitve pa so slabost, bruhanje, driska, krčevita bolečina v trebuhu, glavobol, omotica, zožitev zenice in težko dihanje. Upam, da ti takšne zastrupitve nikoli ne bo treba videti, kaj šele izkusiti!

(vir: Sekcija za klinično toksikologijo, Univerzitetni klinični center Ljubljana

http://www.ktf.si/?toxi_index=volcja-jagoda )

Od jagod pa k češnjam. To je ena od štirih naših kozjih češenj, in sicer kranjska. No, za te kozje češnje velja, da so v majhnih količinah zdravilo, v velikih pa stup. Delujejo pa čistilno v smislu driske. Jaz jih v nobenem primeru ne bi uporabljala brez nadzora zdravnika ali farmacevta.

Na mokrih skalah se sončijo mastnice. To so mesojede rastline, ki lovijo žuželke na svoje mastno lepljive liste. Še kakšen teden, pa se bodo odprli tudi cvetovi! Ker so zelo občutljive na vsako onesnaženje, so močno ogrožene in tudi zavarovane.

Orlicaaa! Te zlatičevke so res vseh barv, velikosti in oblik. Sploh ne kot kukavičevke, ki jih na sto kilometrov prepoznaš po splošnem videzu. Imajo pa zlatičevke vsaj eno neprijetno skupno lastnost. To je protoanemonin, ki draži kožo. Zato jih lahko občuduješ, samo ne smeš jih šlatat.

Ta lepotica je vetrovka. Vetrovko lahko jo oblečeš, če piha, samo ta vetrovka je drugačne sorte. Spada med zlatičevke in kot vse ostale zlatičevke vsebuje protoanemonin, ki draži kožo. Zato bi bila vetrovka narejena iz vetrovke zares neprijetno oblačilo...

Pa še ena trofejna fotka - čisto zaresni beluš! In to kar ob poti. No, ko smo se vračali, ga ni bilo več. Ampak mi ga nismo vzeli! Nabrali pa smo drugo slastno zelenjavo in o tem bom pisala prav kmalu.

In smo zaključili naš babji izlet! Mogoče ga kmalu ponovimo, samo takrat bo pa Lovro nosil ruzak. Dve rundi za preobleč in še rezervne čevlje, pa hrana in pijača... Ti otroški izleti ob vodi niso šala!

Lep pozdrav!


29 views0 comments

Recent Posts

See All