Search
  • piše Alenka, fotka Lovro

Kako smo zidali torto

Updated: Mar 14


Enkrat na leto pride tisti dan, ko najin podmladek praznuje rojstni dan. O tem velikem dogodku se vedno debatira že tedne v naprej. Predvsem je glavna tema torta. Ne toliko okus kot oblika. No, seveda ne naredimo samo ene. Barbi torta je obvezna, navadna tudi (da je vsaj ena preizkušena), letos pa si je mala navihanka izborila še grad. Glede samoroga pa smo se na koncu strinjali, da ga bomo delali kdaj drugič.

Peka vseh teh tort je seveda družinsko opravilo. Nikakor ne gre, da bi se mama za pol dneva zaprla v kuhinjo in vse napekla kar po svoje! Zato smo se zadeve resno lotili že en dan prej. In smo zidali. Preberi kako:

Priprava gradu v treh korakih

Ker gre za kompleksno pripravo, sva kršila običajno formo in sestavine predstavila kar pri vsakem koraku posebej. Torta je resna stvar in je ne gre jemati zlahka!

Prvi korak: zidaki

Sestavine:

- 6 jajc

- 600g moke

- 600g sladkorja

- 5 žlic jogurta

- 100g zmletih orehov

Najprej pripraviš pekač. Obložiš ga s papirjem za peko in daš na priročno mesto, kjer ga nihče ne bo sklatil s komolcem. Vse obvestiš, naj pekača ne sklatijo in ne pospravijo, ker ga rabiš tam.

Zdaj pa pozor! Najprej pustiš, da otrok vseh 6 jajc ubije v posodo za miksanje. Med tem globoko dihaj in pohvali tudi, če polovica jajc konča na tleh. Zato imej vedno v hladilniku rezervo.

Jajca stepaš kakšnih 10 minut, da dobiš gladko in kar čvrsto maso. Med tem naj otrok pod budnim nadzorom očeta zatehta vse ostale sestavine.

Ko so jajca dovolj penasta, dodaš sladkor. Miksaš 1 minuto in dodaš polovico moke.

Miksaš še 1 minuto, a previdno, da ne dobiš vse moke v obraz.

Dodaš jogurt in miksaš 1 minuto. Če je masa pregosta, dodaš še malo vode. Kako veš kdaj je pregosta? Iz lastnih napak... Če ne veš ali je pregosta, namesto vode dodaj žličko sode bikarbone in vse bo v redu.

Dodaš drugo polovico moke in orehe in zmiksaš do konca.

Maso zdaj zliješ na priročno pripravljen pekač in ga potisneš v pečico. Pečeš kakšnih 30 min na 180 stopinj oziroma tako kot običajno pečeš pecivo.

Za trenutek si lahko oddahneš, a ne preveč. Preden bodo zidaki pečeni, moraš pripraviti še malto.

2. korak: malta

Sestavine:

- čokolada

- maslo

- mleko

Cilj je, da pripraviš gladko in tekočo malto, ki se bo v hladilniku strdila. Najprej stopiš čokolado, potem dodaš maslo in na koncu mleko. Sestavine sproti prilagajaš glede na kvaliteto čokolade. Vsaj tak je postopek, če imaš mir. Tako je to zgledalo pri nas:

Malo smo se prerekali, kdo bo mešal, kdo bo zlival in kdo bo tiščal fotoaparat v lonec. Ampak, na koncu nam je uspelo!

3. korak: zidanje

Ta korak zmorejo le najbolj inženirsko podkovani očki. Torej. Najprej narežeš zidake. Potem pa jih zlagaš v obliko gradu. Vmes jih mažeš s čokoladno malto. Če se ti zidovi rušijo, zgradbo zapolniš z zidaki in zaliješ z malto. Če je res kriza, podreš par vrst, daš nedokončano zgradbo v hladilnik da se malo strdi, med tem pogledaš Frozen in nadaljuješ kasneje. Skratka, zabavno.

In to je vsa umetnost. Ves dan smo zidali in na koncu sezidali slasten grad Smlednik!

Kot sem rekla, to je bila le ena od treh. Kako narediš barbi torto pa razložim kdaj drugič...

#torta

25 views0 comments

Recent Posts

See All