Search
  • piše Alenka, fotka Lovro

Srčna moč zoper sračko

Updated: Mar 14


Če misliš, da je srčna moč namigujoče ime poslušaj to - po latinsko sem Potentilla erecta. Vrstno ime erecta se gotovo ne nanaša na moj videz, saj se plazim po tleh. A obe imeni obljubljata več, kot si lahko od mene obetaš.

Kdo sem in od kod prihajam

Sem eden od 27 slovenskih petoprstnikov, samo da jaz sem malo poseben. Vsi drugi petoprstniki imajo 5 cvetnih listov, jaz pa imam le 4. Tako me z lahkoto ločiš od ostalih. Kako pa prepoznaš petoprstnike? Po splošnem izgledu, to veščino pa pridobiš z izkušnjami.

Petoprstniki smo sicer iz plemenite družine rožnic, kamor pašejo tudi jabolka, hruške, češnje, slive, črni trn, šipek in še precej drugih.

Zdravim

Ljudska medicina mi pripisuje številne zdravilne učinke, a sodobna farmakologija potrjuje le nekatere. Najslavnejši so učinki proti driski. Za ta učinek so krive čreslovine, ki jih moja korenika vsebuje na pretek. Poleg čreslovin pa vsebujem še rdeče barvilo tormentil, ki deluje protivnetno.

Kako me lahko uporabiš

Uporabna je korenika, ki je izjemno grenka (zaradi čreslovin). Menda je celo kjučna sestavina Bavarske grenčice (alkoholna pijača). Za čaj pa jo moraš posušiti in zmleti v prah. Morda je bolje, da čaj kupiš kar v lekarni. Čaj lahko uporabiš tudi zunanje, za boljše celjenje ran.

Pa še zanimivost - zaradi rdečega barvila sem bil včasih priljubljen za barvanje usnja.

V vrtu

V vrtu sem pa splošno znan kot plevel.


58 views0 comments

Recent Posts

See All