Search
  • piše Alenka, fotka Lovro

Spomini na Makedonijo: turli tava

Updated: Mar 14


Ko sem zadnjič delala spomladanske zavitke v moji najljubši lončeni posodi iz Makedonije, so se mi začele prikazovat vse slastnoče Balkana, ki smo jih odkrivali pred skoraj šestimi leti. Pa sem eno pripravila za večerjo!

Turli tava je zanimiva jed. Beseda turli izhaja iz turščine in pomeni mešan. Tava pa je posoda. Turli tava je pravzaprav podobna zadeva kot naša mineštra, samo veliko bolj slastna. V lončeno posodo daš vsesorte - meso, zelenjavo, krompir,... kar ti pride pod roko. Začiniš, zaliješ z vodo in potisneš v pečico za vsaj 1 uro, še bolje pa za 2.

V Makedoniji smo preizkusili veliko različnih turli tav - z gobami, s fižolom, s krompirjem,... Tokrat pa sem si zaželela tiste najbolj sofisticirane varjante s kruhom. Pa sem jo pripravila! Seveda z divjo zelenjavo, kako pa drugače. No, malo sem goljufala pri začetnem koraku in sem mesno župo skuhala kar v voku, preden sem jo razporedila v tave in dala v pečico.

Sestavine:

- govedina

- čebula

- mladi poganjki hmelja

- listi regrata

- mladi poganjki koprive

- mladi poganjki maline

- moka

- kvas

- sol po okusu

Priprava v 3 korakih

1. korak: mesna župa

Za mesno župo potrebuješ meso (logično), koprive, regrat, hmelj in čebulo. Ko vse lepo nasekljaš, se začne najbolj intenzivnih 5 minut tega 2 uri dolgega postopka.

V voku (ali drugi litoželezni posodi) na zelo visoko temperaturo segreješ žličko masti.

Najprej med hitrim mešanjem spražiš hmelj (1 min)

Dodaš naselkjano čebulo in nadaljuješ z mešanjem da malo porjavi (2 min)

Dodaš na kocke narezano meso in še kar mešaš (2 min)

Dodaš ostalo zelenjavo, zaliješ z vodo in pokriješ. Zdaj si lahko malo oddahneš (in greš recimo lulat).

Župo razdeliš v tave in pečeš v pečici vsaj 1 uro. Pazi, da se župa ne izsuši in po potrebi dolivaj vodo.

Namig: če imaš zbirčne goste ali familijo, lahko turli tave začiniš vsakemu drugače. Samo dobro si zapomni, katera tava je za koga!

2. korak: kruhek

Mlade poganjke malin nasekljaj in prelij s kropom. Počakaj, da se ohladi. Med tem nafutraj kvas: v toplo vodo daj žličko sladkorja in kvas in počakaj, da se kvasovke zbudijo. Ko ugotovijo, da jih obdaja hrana, začnejo jesti sladkor in prdeti ogljikov dioksid, kar se nam zdi blazno uporabno, ker naredi kruh rahel.

Ko je kvas zbujen in nafutran (ne, to ni pivo...) in ko so maline primerno hladne da se ne spečeš, je čas za mesenje testa. V za mesenje primerno posodo daš moko, kvas in maline z vodo in zamesiš pocasto testo. Pocasto pa zato, ker:

- tako bolje vzhaja

- moka med vzhajanjem vpije še nekaj vode

- po vzhajanju lažje narediš ravno pravo testo

In zdaj čakaš kakšno uro. Med tem bo tudi mesna župa že ravno prav pečena za zadnji korak.

3. korak: združitev

Vzami tave iz pečice. Počakaj, da se toliko ohladijo, da se ne spečeš. Med tem pregneti testo in dodaj še toliko moke, da bo ravno pravo. Iz testa oblikuj ovalne palačinke in z njimi prekrij tave. Zdaj pa nazaj v pečico z njimi, še za pol ure.

Večerja je pripravljena, ko je kruhek na vrhu ravno prav rjav.

MMM, spodaj je že prepojen z dobro mesno župo, na vrhu pa hrustljav! Pa še meso se je v teh dveh urah pečenja tako slastno zmehčalo...

Dober tek!


24 views0 comments

Recent Posts

See All