Search
  • piše Alenka, fotka Lovro

Spomladanski zavitki

Updated: Mar 14


Se spomniš, ko naju je po Grmadi nad Planino lovil dež? No, vseeno sva uspela nabrati nekaj slastne divje zelenjave. In sicer liste trobentic in divjih jagod. Iz njih sva pripravila spomladanske zavitke.

Sestavine:

- fižol (lahko uporabiš fižol iz konzerve)

- paradižnikova mezga

- sir

- listi trobentic (lahko uporabiš blitvo ali zelje)

- listi jagod (lahko uporabiš peteršilj, baziliko, drobnjak ali katerokoli drugo začimbo)

Priprava v treh korakih:

1. korak: nadev

V ponvi zmešaš paradižnikovo mezgo in nasekljane liste jagod. Segreješ do vretja, pomešaš in odstaviš.

Kuhan fižol zmiksaš s paličnim mešalnikom.

Dodaš paradižnikovo omako in zmešaš. Pomembno je, da dobiš maso, iz katere se da oblikovati kroglice. Če uporabljaš fižol iz pločevinke, bo paradižnikove omake hitro preveč. Jaz pa sem jo dodala kar veliko, saj je bil moj fižol precej suh.

2. korak: zavijanje zavitkov

Na krožnik položiš opran list trobentice. Z roko oblikuješ kroglico nadeva in jo položiš na list. Oblikuješ zavitek in ga pričvrstiš z zobotrebcem. Pripravljene zavitke zložiš v posodo za pečenje.

Ko so vsi zavitki na varnem v posodi za pečenje, jih posuj z naribanim sirom. Najina lončena posoda iz Ohrida je že kar izkušena, a je ne zamenjam, saj je drag spomin na potovanja iz predstarševskih časov...

3. korak: pečenje

Ta korak res ni težek, zahteva pa malo natančnosti. Cilj je, da sir ravno prav zapečeš, trobentice pa ohranijo svežino. Kako to narediš? Posodo postaviš na najvišjo lego v pečici. Izbereš infra način pečenja in nastaviš na skoraj najvišjo temperaturo. Potem pa sediš pred pečico in opazuješ, kako gre siru. Ponavadi zadostujejo 3 minute.

In uspelo je! Preberi še, kakšne zdravilne učinke ima trobentica. Takšno kosilo je namreč tudi odličen ukrep proti prehladu.

Dober tek!

#trobentica #jagoda #fižol

8 views0 comments

Recent Posts

See All