Search
  • piše Alenka, fotka Lovro

Kaj pa smrekovi vršički?

Updated: Mar 14


Marsikdo prisega na smrekove vršičke. Hvalijo jih tudi lekarniške spletne strani in kdor jih ne nabira sam, lahko kupi številne pripravke. Pa imajo smrekovi vršički upravičeno sloves vsestranskega zdravila?

Smrekovi vršički za začetek ne vsebujejo nič strupenega, niti niso znani kakšni neprijetni učinki. Torej, dobra novica je, da jih lahko uživaš v vseh oblikah in v neomejenih količinah. Ješ jih lahko surove direktno z drevesa, pripraviš lahko sirup ali liker, poleg tega pa jih lahko dodaš sladicam, omakam, čajnim mešanicam ... in brez dvoma bova tudi midva še objavila kakšen recept z vršički.

Vsebujejo eterična olja, smole in kot vse druge rastline tudi vitamine (C in A). A vedeti moraš, da je vitamin C hitro pokvarljiva roba in ga vsebujejo le sveže nabrani vršički. Eterična olja in smole iz vršičkov pa na človeško telo delujejo tako nespecifično, da njihov učinek ni dobro znan. Torej, če se te loteva prehlad ali ti nagaja kašelj, rastejo druge rožce, ki ti bodo bolj pomagale. Smrekovi vršički pa naj se vseeno znajdejo na tvojem jedilniku, saj so slastni in vsaj tako koristni kot solata.

Ali imajo smrekovi vršički tudi temno stran?

Seveda! Pokaže se, če jih slikaš proti soncu.


91 views0 comments

Recent Posts

See All