Search
  • piše Alenka, fotka Lovro

Plešec rešuje ženske težave

Updated: Mar 14


Čeprav imam bolj hecno ime, sem prav prisrčen. Imam prav lušne plodove v obliki srčkov, zato me ne moreš zamenjati z nobeno drugo zeljo. Cvetim vse od zgodnje pomladi do jeseni in sem slastna malica vso sezono.

Kdo sem in od kod prihajam

Pravijo mi tudi divja repca, škofova kapica in plesnivka. Kakorkoli, uradno sem Capsella bursa-pastoris. Spadam med križnice, kjer je zbrana prav pisana banda. Od domačih so tu cvetača, brokoli, zelje, ohrovt, rukola in hren, pa še kdo bi se našel. Pa tudi med divjimi je precej užitnih, na primer brstična konopnica, pa penuše. Pravzaprav strupenih pri nas ni, so pa neužitni (grenki, leseni in drugače ne-slastni).

Zdravim:

Brez dvoma tudi zdravim. Slovenska zakonodaja me uvršča v isto kategorijo kot zdravila brez recepta. Kaj točno zdravim in kako, pa si farmacevti niso enotni. Po ljudskem izročilu ustavljam notranje krvavitve iz želodca, pljuč in maternice.

Iz novejših raziskav je razbrati, da vsebujem oksitocinu podoben tiramin, ki skrči žile (posebno v maternici) in tako zaustavi krvavitev. A tiramin je peptid in naj bi se med prebavo razgradil, zato mu ne gre pripisovati učinkov.

Dokazano pa delujem protivnetno. Kot veliko druge zelenjave tudi ženem na vodo in tako pomagam pri izločanju ledvičnih kamnov in peska. Delujem tudi na krvožilje, in sicer povečam venski pretok in zmanjšam krvni tlak ter upočasnim in ojačam srčni utrip. Pomagam celiti razjede ter zmanjšujem otekline, nespečnežem pa poglobim spanec. In za povrh še spodbudim krče gladkih mišic v tankem črevesu in maternici. Od tu tudi moja slava glede žensk.

Kako me lahko uporabiš:

Ja, nedvomno mi farmacevti pripisujejo velik pomen. Priporočajo, da si pripraviš čaj iz 1 do 2 žličk (2 do 4g) droge (suhih svetočih poganjkov) in po 10-15 minutah precediš. Skodelico svežega in toplega napitka popiješ dva do štirikrat na dan med obrokom.

Poleg te klasične uporabe se lahko vso sezono paseš in glodaš moje cvetoče poganjke s srčki. Cvetove in srčke lahko uporabiš tudi za okrasek kosilu ali dodatek v solati.

Če si v fazi nosečnosti ali ravno po porodu ali če jemlješ zdravila pa moraš za nasvet vprašati uradno osebo (zdravnika ali farmacevta), kajti potenciram lahko stranske učinke določenih zdravil. Previdno.

V vrtu:

V vrtu sem znan kot plevel. Kar pomeni, da z mano ni veliko dela. Če me opaziš na gredici, me le pusti rasti. Ne zavzamem veliko prostora niti veliko sonca. Poleg tega se ne razraščam. Tam bom, skoraj neopazen, da me nabereš ko me potrebuješ.

#plešec #vnetje #diuretik #krvožilje #menstruacija

68 views0 comments

Recent Posts

See All