Search
  • piše Alenka, fotka Lovro

Iški Morost je vso sezono bogat z užitnicami!

Updated: Mar 14


Kam jo mahniti, ko je dan tako lep, časa pa ni veliko? Na Iški Morost seveda! To je naravni rezervat v srcu Krajinskega parka Ljubljansko barje. DOPPSovci so tam uredili še poučno pot, tako da se do užitnih zakladov niti ni treba plaziti čez rožnice (šipki, robide in podobna zalega). Učna pot je sicer namenjena predvsem ljubiteljem ptic, a če znaš gledati, vidiš tudi marsikatero užitnico in tudi kakšno zdravilno rastlino. Poglej, kaj vse je v svoj fotoaparat nabral Lovro!

Ko zacveti črni trn in se pobelijo grmovja, nam nabiralcem zaigra srce. To je znak, da je zime prav zares konec in začenja se sezona nabiranja vršičkov, mladih poganjkov in cvetov.

Že ko odpreva vrata avta, naju pozdravi opojni vonj po meti. A potrebnega je kar precej iskanja, da jo končno zagledava. Človek kar težko verjame, da tile majhni poganjki, ki so šele pogledali iz zemlje, tako močno dišijo! Še kakšen mesec bo treba počakati na čaj iz sveže mete...

Ob poti srečava trosne klase preslic. Mnogi prisegajo na njivsko preslico za lajšanje težav z mehurjem, a kaj ko je preslic veliko vrst in številne med njimi so strupene, za razlikovanje pa je potrebno izkušeno oko. Jaz se z njimi ne hecam.

V senčnih mestih uspeva gomoljasti gabez. Marsikatera knjiga o divji hrani gabez priporoča kot užitno rastlino. A kdor je kdaj prebral še kaj pravijo framacevti, ta ga ne tlači v usta. Gabez vsebuje pirolizidinske alkaloide, zato že v manjših količinah uničuje jetra. In tako je prav z vsemi člani njegove družine srhkolistnic.

Takole se na Barju družita zlatična in podlesna vetrnica.

Ko stopiva v senco grmovja, naenkrat slišim glasen krik: "Lej ga hmelj!" in res. Iz zemlje že kukajo dobre pol metra dolgi poganjki. Ko zagledaš prvega in se oči privadijo, jih naenkrat vidiš vse polno. To bo kosilo!

Tudi regrat je že v cvetu - to bo pa malica. Cvetove si kar med potjo baševa v usta.

Bolj na odprtem, že skoraj pri opazovalnici, naletiva na polje mokro cvetočih kalužnic.

Kačnik sva ujela še pred cvetenjem. Jeseni bo tu pravi šopek rdečih jagod, ki pa so seveda strupene.

V opazovalnici še malo pomeditirava na sočnku, potem pa domov, kuhat!

#iškimorost

30 views0 comments

Recent Posts

See All