Search
  • piše Alenka, fotka Lovro

Trobentica, okusna, lepa in še zabavna!

Updated: Mar 14


Pregovorno sem znanilka pomladi. Otrokom so moji vitaminov polni cvetovi prava zabava. Kar naj trobijo in pojejo naj čim več mojih cvetov, da bodo močni in zdravi! Odrasli pa si med tem zamašite ušesa z mojimi listi.

Kdo sem in od kod prihajam?

Sem trobentica ali navadni jeglič, učeno pa mi pravijo Primula vulgaris. Moja družina jegličevke je kar dobro zastopana, a nismo slavni. Moja sorodnika sta na primer kurja češnjica in alpski zvonček.

Najrajši rastem na sončnih pobočjih. Pozno pozimi in zgodaj spomladi cela pobočja obarvam rumeno s svojimi razkošnimi cvetovi. Sem trajnica in če zima ni prav huda, zelene liste kar obdržim. Spomladi pa veselo poženem nove.

Zdravim:

Čisto zares. Vsebujem triterpenske saponine, ki pomagajo redčiti sluz. Iz mojih posušenih korenin so že včasih pripravljali čaj za smrkavce, da bi jim čim prej nehalo teči iz nosa. Pomagam pa tudi tistim revežem, ki jih duši, kašlajo in hropejo. Učinkovito namreč pomagam pri redčenju sluzi v pljučih. Uporabljajo celo lekarnarji. Dodajajo me sirupom za izkašljevanje in prsnim čajem.

Kako me lahko uporabiš:

Najboljše je, da najdeš miren kotiček in se kar v naravi naješ do sitega. Lahko pa nabereš liste in cvetove in si doma pripraviš kaj okusnega. Imam blag okus in sem zelo dobra zelenjava. In to že takrat, ko tvoj vrt še spi zimsko spanje! Če si za nabiranje vzameš več časa, doma skoraj nimaš dela. Če pa trgaš kar cele šope, te čaka kar precej odstranjevanja suhe trave in listja. Najboljša sem pomladi, kasneje pa razvijem grenkejši okus, a sem še vedno užitna.

V vrtu:

Kot gojena različica sem nepogrešljiv okras v vsakem vrtu in na oknih. Najdeš me v vseh odtenkih, od bele do škrlatno rdeče. Ker sem trajnica, me lahko zasadiš tudi med travo in vsako pomlad te bom razveselila s svojimi pisanimi, zdravilnimi in zabavnimi cvetovi.

#zdravilno #divje #trobentica #jeglič #kašelj

15 views0 comments

Recent Posts

See All