Search
  • piše Alenka, fotka Lovro

Bršljanasta grenkuljica, divja začimba

Updated: Mar 14


Ko začne cveteti forzicija, že lezem iz tal. Čeprav rastem tam, kjer hočeš imeti prostor za svojo solatko, me nikar ne zmerjaj s plevelom! Sem zelo okusna zdravilna rastlina, tvojim gredam pa bom prej koristila, kot škodila.

Kdo sem in od kod prihajam?

Učeno mi rečejo Glechoma hederacea in sem iz družine ustnatic. Origano, bazilika in timijan so moji udomačeni bratranci. Tudi moje divje sestre mrtva kopriva, meta in melisa so užitne. No, kot vsaka družina pa ima tudi naša kakšnega strupenega sorodnika. Pri nas je to žajbelj.

Ne vem, zakaj so mi dali to neposrečeno ime. Niti nisem strupena kot bršljan, niti nisem grenka. Pravzaprav je imel tisti, ki me je poimenoval, očitno kar precej dioptrije. Moji listi spominjajo na vse kaj drugega kot bršljan. Imam pa zelo močen in značilen okus, saj sem vendar začimba!

Zdravim:

V Evropi me že vsaj tisoč let uporabljajo v ljudski medicini. Vsebujem sicer cel koktejl zdravilnih molekul, vendar me farmakologi ne jemljejo preveč resno, saj nisem tako močno zdravilo kot na primer oslad. To pomeni, da me lahko poješ kolikor te je volja, pa ti ne bom storila nič žalega. Bom pa pomagala pri zdravljenju vnetij, dvigu odpornosti in prispevala k splošnemu dobremu počutju.

Kako me lahko uporabiš:

Najboljši so moji cvetoči poganjki. Če me nabereš previdno, me niti prati ni treba, lahko me takoj pohrustaš. Lahko me kar svežo dodaš različnim jedem kot začimbo. Pozimi ti bom koristila v čajnih mešanicah, zato me nikar ne pozabi posušiti. Odlična sem tudi kot dodatek različnim namazom. Če me želiš za kuho uporabljati tudi pozimi, me lahko zamrzneš. Najbolje se ohranim zamrznjena v zeliščnem maslu.

V vrtu:

Ne zrastem prav visoko, zato ne bom kradla sonca tvoji ljubi zelenjavi. Če me pustiš rasti na gredah in redno nabiraš moje vršičke, bom zrasla v čudovito vijolično zastirko. Tako bom zaščitila zemljo na tvojem vrtu pred žgočim soncem. Lahko pa me uporabiš tudi kot okrasno rastlino v škarpnikih ali skalnjaku. Nisem zahtevna in ne potrebujem veliko sonca, zato z mano ne bo veliko dela. Z malo truda bom zrasla v prelepo vijolično blazino!

#grenkuljica #začimbe #divje #plevel #zdravilno

120 views0 comments

Recent Posts

See All